העולם האסטרלי והדוואכן
רודולף שטיינר
88 GA
19 הרצאות ו-4 שיעורים פרטיים
ברלין
1903-1904
חלק א' – העולם האסטרלי
הרצאה חמישית
אופי התהליכים האסטרליים
תרגום מגרמנית ומאנגלית: מרים פטרי
תיקונים: דניאל זהבי, יוסי פלג, דליה דיימל
ברלין, 25 בנובמבר 1903
תקציר: ישויות שאינן מתגשמות בגוף פיזי. ישויות אלמנטריות העוינות כלפי בני אדם פיזיים. הדוות (Devas) בעולם האסטרלי ובדוואכן.
**************************
בהרצאה הקודמת דיברתי על הישויות הנמצאות בעולם האסטרלי. כאשר תיארתי את תושבי העולם הזה הבחנתי בין הישויות הנמצאות כעת בגוף פיזי לבין אלה שלא. היום הייתי רוצה לדבר על התהליכים במרחב האסטרלי, ולתאר כיצד עלינו לדמיין את האירועים שם. כמובן, אפשר לתת רק תיאור כללי, כי העולם שאנו פוגשים במרחב האסטרלי כל כך עצום שכל מי שנכנס לשם מוצף בשפע של תופעות, ולכן אף אחד לא יכול לתאר מחווייתו האישית את כל העולם האסטרלי. כשם שאף אחד לא ראה את כל כדור הארץ הפיזי, כך איש לא ראה את כל העולם האסטרלי. מכיוון שמגוון התופעות בעולם האסטרלי גדול בהרבה מזה של כדור הארץ הפיזי, תוכלו לתאר לעצמכם שיש שם דברים רבים שאף אדם אינדיבידואלי אינו יכול לדווח עליהם. עם זאת, האדם האינדיבידואלי כן יכול לתאר חלק קטן מהם.
בין התהליכים במרחב האסטרלי אני כולל גם את המפגשים עם ישויות שאנו לא יכולים לפגוש בעולם הפיזי, או שאנו יכולים לפגוש רק במקרים יוצאי דופן. אפשר לומר שהמרחב האסטרלי הוא מקום שבו יכולים להיפגש ישויות מעולמות שונים. זה דומה לאופן שבו אנשים יכולים להיפגש זה עם זה במהלך חייהם הארציים, בדיוק כמו שאדם יכול לפגוש אדם אחר שחי במקום שונה לחלוטין, אולי לנסוע איתו מרחק קצר, ואז לאבד את הקשר איתו ולעולם לא להיפגש איתו שוב. כפי שזה קורה בקנה מידה קטן, כך זה יכול לקרות גם בקנה מידה גדול. אך אנו יכולים להסביר הרבה דברים מהעולם האסטרלי.
כבני אדם, לא התפתחנו מההתחלה כך שהתגשמנו בעולם בגוף פיזי בין הלידה למוות, אלא דרך סוג של אבולוציה קוסמית הגענו למצב שבו עלינו לעבור דרך שלוש תחנות: דרך החיים הפיזיים בין הלידה למוות, דרך החיים בקמלוקה ודרך החיים בדוואכן. לא כל הישויות עוברות דרך תחנות אלו. לזמן שלנו קדמו זמנים שבהם גם אנחנו בני האדם היינו הרבה יותר קרובים עם ישותנו לעולם האסטרלי. לפני שפיתחנו את היכולת להתגשם פיזית, היינו ישויות שחיו אך ורק בעולם האסטרלי והיו לנו חושים אסטרליים. עינינו ואוזנינו התפתחו מתוך החושים האסטרליים, במהלך מיליוני שנים, לצורה הפיזית שיש להן היום. היינו ישויות אסטרליות, ונחזור להיות ישויות אסטרליות בהמשך האבולוציה שלנו.
אנו נמצאים כעת בגזע השורש החמישי של הסיבוב הרביעי, כלומר, בעידן החמישי של האנושות בסיבוב הרביעי של אבולוציית כדור הארץ. באבולוציה שלנו עברנו ארבעה עידנים קודמים ונתגשם שוב בשלושה העידנים הבאים. הצורה הזו של כוכב הלכת שלנו, הצורה שיש לו כעת, תוחלף אז בצורה אחרת, וגם אנחנו, בני האדם, נקבל צורה אחרת במקום צורתנו הארצית הנוכחית. אז לא נתגשם מחדש באותו אופן שבו אנו מתגשמים כיום. נהיה שוב ישויות אסטרליות, ישויות שאינן משתמשות בחושים שיש לנו כעת, אלא נהיה ישויות הפועלות באופן אסטרלי. היינו ישויות נפשיות, ונהיה שוב ישויות נפשיות, כאשר העולם הפיזי יסיים את משימתו. אנחנו עוברים שבעה "גזעים", לעיתים קרובות בתנאים לא טובים, ובעתיד נהיה שוב במצב אסטרלי ויהיה לנו קיום שונה לחלוטין. בעבר היינו ישויות לגמרי פסיביות שמתמסרות לרשמים של העולם החיצוני, לפני שגופנו הפיזי התעבה לליבה הפיזית שאפשרה לנו לראשונה להניע שרירים פיזיים כדי לבצע פעולות ארציות. אנו נשתנה שוב, ומישויות פסיביות נהפוך לישויות פעילות. כל מה שספגנו לתוך עצמנו דרך חיינו הארציים, כל מה שעיבדנו בתוכנו, יבשיל בתוכנו לפרי; נהיה ישויות אקטיביות, ישויות פעילות.
מאחר שאנחנו עדיין נושאים איתנו משהו מהצורה האסטרלית הקודמת שהייתה לנו, מאחר שחלק מאותה צורה קודמת שייך לגוף האסטרלי שלנו, ומאחר שהעבר והעתיד חודרים בתוכנו זה לזה, אנחנו חיים גם היום בעולם האסטרלי. אנחנו יכולים לפתח את העין הרוחית שלנו כך שנהיה בעלי יכולת ראייה בעולם האסטרלי כמו שהאדם הממוצע רואה בעולם הפיזי. אנשים לא מודעים לכך, כי העין הרוחית שלהם לא פתוחה. אך העין של התלמיד נפתחת בהדרגה. אלה שהשלימו את ההכשרה לכך יכולים לצפות שהעין הרוחית תיפתח כדי שיוכלו לראות את מה שמתואר בתורת התאוסופיה.
אנחנו אזרחים של העולם הפיזי ושל העולם האסטרלי. בעולם האסטרלי, התלמיד פוגש גם ישויות שאינן שייכות, מעולם לא היו שייכות ולעולם לא יהיו שייכות לכדור הארץ שלנו. הישויות האלה עברו התפתחויות אחרות, הן מגיעות מצד אחר לגמרי של העולם, והן חוצות את המרחב האסטרלי שלנו. עליהן לעבור יחד איתנו קטע אחד בלבד במרחב האסטרלי. הן כמו כוכבי השביט העוברים דרך המערכת הפלנטרית שלנו. ישויות כאלה הן זרות לאבולוציה האנושית-ארצית שלנו; האבולוציה שלהן בעולם האסטרלי תהיה שונה לגמרי משלנו. הן פוגשות אותנו רק לזמן קצר, ואז ממשיכות להתפתח בדרך שאין לה שום קשר להתפתחות שלנו.
אלה עובדות שעליהן מדובר בכתבים המיסטיים של כל הזמנים. ישויות אלו, אשר מופיעות בכתבים המיסטיים בשמות שונים, מייצגות את אותם תושבי כדור הארץ שמתפתחים בנפרד מהאבולוציה שלנו, מה שנקרא ישויות אלמנטריות או רוחות אלמנטריות. מה שישויות אלה חוות דרך בני האדם, זר להן בדיוק כמו שזרות לאדם החוויות שהוא חווה כשהוא נכנס למרחב האסטרלי. הן מגיבות לרוב בעוינות למה שמגיע אליהן מהעולם הפיזי. ה-Chela, התלמיד, יחווה אתגרים ופיתויים רבים ומגוונים ביותר דרך ישויות אלמנטריות אלו, והוא יכול בקלות להימשך אליהן ולסטות מהדרך שנקבעה עבורו. ישויות אלו מגלות סימפתיה או אנטיפתיה כלפי מה שהן פוגשות מהספירה האנושית שלנו. זה לא תמיד היה כך. בתקופה קדומה, הן לא היו עוינות כל כך כלפי בני האדם הפיזיים. אך כעת הן רוכשות אנטיפתיה גדולה כלפי כל מה שמגיע מהעולם הפיזי.
תופעות אלו של העולם האסטרלי תוארו פעמים רבות באופן ציורי. כיום, הרבה מהתיאורים האלה נחשבים לאמונות טפלות עממיות ואנשים אינם מודעים לכך שהסיפורים בכתבים העתיקים מבוססים על אמיתות. גמדים, אונדינות, סילפים וסלמנדרות היו שמות שניתנו בימי הביניים לישויות אלה, שמעולם לא היה להן קיום פיזי. כמובן, קל לומר משהו על הדברים האלה, אך רק מי שיודע להבחין בין אמונה טפלה לבין המציאות מדבר עליהם באחריות מלאה. האמונות הטפלות באות לידי ביטוי ברמות שונות. לא מדובר רק באותה אמונה טפלה שמיוחסת לנו כשאנחנו מאמינים בתופעות שלא באמת קיימות. לא, אמונות טפלות יכולות להיות נוכחות גם אצל המלומדים הגדולים ביותר, אפילו אצל אלה שמאמינים שחקרו את הטבע בכל היבטיו. גם האמונה בחומר יכולה להיות אמונה טפלה. התלמיד חייב להגיע לשלב השני של הראייה, לראייה רוחית, כדי שיוכל להבחין בין מציאות פיזית לבין אשליה. הוא לומד אז גם לזהות בכל הסִפְרוּת שנכתבה על ישויות אלמנטריות מה מבוסס על מציאות ומה מתאר רק דברים דמיוניים.
אין לדמיין את הישויות האלמנטריות כמפותחות ברמה גבוהה במיוחד, והן לא עוברות לידה ומוות כמו האדם. ישויות אלמנטריות מעטות מאוד עברו משהו שדומה אפילו במעט להתפתחות האנושית. רובן אינן אמורות לעבור התפתחות כזו. חלק מהן מגיעות, כמו כוכבי שביט, מכוכבי לכת אחרים, נעלמות שוב וממשיכות את קיומן במקום אחר. מה שהישויות הללו משיגות אינו נטול השפעה על בני האדם. בגוף האסטרלי האנושי קורים דברים רבים שניתן לייחס להשפעות של הישויות הללו. רק מי שיכול לראות במרחב האסטרלי מסוגל להסביר תהליכים כאלה שיכולים להתרחש בגוף האסטרלי האנושי.
במישור האסטרלי ישנן גם ישויות הנמצאות בשלב התפתחות גבוה יותר מבני אדם. דתות שיש להן ידע אזוטרי מסוים מדברות על ישויות גבוהות כאלה; הדת ההודית, למשל, מדברת על "דוות".[1] גם בדת הכריסטיאנית דיברו על ישויות כאלה. בהדרגה, הידע הזה אבד בכריסטיאניות, אך עדיין ישנם חוגים שבהם קיים ידע מסוים על ישויות אלה. הדווה לובש "גשמיות" מסוימת. כשם שאנו לוקחים את גופנו הפיזי מיסודות הטבע, וכשם שגופנו הפיזי הוא האלמנט הנמוך ביותר שיכול להיות לנו, כך הגוף הנמוך ביותר של ה"קמה-דווה" (Kama-Deva) הוא הגוף האסטרלי; הוא מורכב מחומר אסטרלי – בהתאם לשלב ההתפתחות שלה. דוות אחרות אנו מכנים רופה-דווה (Rupa Deva). הן חיות בדוואכן, העולם שדרכו אנו עוברים בין המוות ללידה חדשה. החומריות של הרופה-דווה הוא הגוף המנטלי, ושל הארופה-דווה (Arupa Deva) הוא הגוף הסיבתי. הגוף הסיבתי קשור למה שמושך אותנו מהתגשמות להתגשמות, מגלגול לגלגול. החומר הפיזי חולף, מתפוגג; הגופה מוחזרת לאדמה, לכוחות הכימיים והפיזיקליים. הגוף האסטרלי והגוף המנטלי התחתון מתמוססים גם הם לאחר המוות. נשארת בתוכנו רק נפש אחת, שחוזרת שוב ושוב לגלגול חדש כאשר התפתחות אחת הגיעה ליעדה, ואז היא נכנסת להתפתחות חדשה. נפש אחת זו ארוגה מתוך החומר של הגוף הסיבתי, שבו יכול להיות לנו הזיכרון של גלגולים קודמים ואנו יכולים להכיר את ההתפתחות שלנו כולה. כל מי שמכיר את העובדות האלה יודע שבודהה לא השתמש בדימוי כשאמר: אני זוכר חיים קודמים, אני זוכר איך נולדתי במקום זה או אחר, איך עזרתי במקום זה או אחר, איך היו לי ילדים במקום זה או אחר, אני זוכר איך נוצרו עולמות ואיך חלפו עולמות שדרכם עברתי, וכן הלאה. את זה אמרה אותה אינדיבידואליות מפותחת מאוד, שכבר הגיעה להתפתחות שבני האדם יגיעו אליה רק בסיבוב השישי, שבו לבני האדם יהיה קיום רוחי טהור. בודהה כבר פיתח זאת; הוא השיג את היכולת לראות את השלבים הגבוהים יותר. אנשים רגילים יגיעו לכך רק מאוחר יותר. יבוא יום שבו כל אדם יראה את כל מצבי ההתפתחות הקודמים שלו חולפים בפניו. הסיבה לכך היא שמשהו תמיד נשאר: זאת החומריות המשובחת ביותר של הגוף הסיבתי. מחומריות זו נוצרים הסוגים הגבוהים יותר של הדוות, הארופה-דווה. אלו שלושת סוגי הדוות שאנו יכולים לפגוש בעולם האסטרלי: קאמה-דוות, רופה-דוות, ארופה-דוות. ראשית אנו פוגשים את אלה שעשויות מחומר אסטרלי; אך גם לדוות האחרות יש את היכולת לשזור בתוכן חומר אסטרלי, כך שהאדם הרואה במרחב האסטרלי יוכל לראותן.
מכיוון שאדם כזה יכול לנוע בחופשיות במרחב האסטרלי, נוצר קשר בינו לבין הדוות, והם משתפים זה את זה במחשבותיהם. ההתפתחות לידע גבוה יותר, ההתפתחות לרמה של "אַדֶפְּט", מאסטר, כרוכה בהשגת מצב שבכתבים אוקולטיים מסוימים מתואר כך: "האדפט הופך את האלים לכפופים לו." האדפט, או המאסטר, מגיע בהדרגה ליכולת לבצע מעשים בעולמות הגבוהים הללו, ובין אלה שעוזרים לו במעשיו ישנם לא רק בני אדם, אלא גם ישויות שלעולם לא נכנסות לספירה הארצית שלנו. אך האינטליגנציה של חלק מהדוות נמוכה יותר מהחוכמה של ה"בודהי" (Budhi), האהבה המלאה בהקרבה-עצמית וכוח היצירה המלא בחוכמה. האדם יכול להגיע לרמה כזאת של כוח כזה, עד שהוא עולה מעל הרמה של רוב הדוות שאנו פוגשים, ואז הוא הופך אותן לכפופות לו. הרבה ממה שקורה, קורה משום שלאדפטים יש עוזרים בקרב ישויות הדווה האלה, שלעולם לא נכנסות לספירות הפיזיות שלנו.
עד המאה ה-15, היה לאנשים ידע על כך, אבל במאה ה-14 ובתחילת המאה ה-15, אבדו כל שרידי המידע על הדוות; אף אחד לא דיבר על דברים אלה בתקופה שבין המאה ה-15 למאה ה-19. אף אחד לא ידע על הדברים האלה – חוץ מאשר בחוגים אינטימיים מאוד. זו הייתה התקופה שבה התפתח כוח האינטלקט. כיום אפשר, לפחות באופן חלקי, לדבר על אמיתות אלה לגבי הדוות, אמיתות שהיו אפופות בדממה מוחלטת במשך מאות שנים. זה מתאפשר מאחר שהתפתחות האנושות מתקרבת כיום לאירועים גדולים ומשמעותיים בעולם הרוח, ובני האדם חייבים להתמודד עם הדברים האלה כך שיהיו להם כלים נכונים לכך. את הדבר הבא, אשר יקרה בקרוב מאוד, ניתן לאפיין כך: אנשים יתעלמו מהעקרונות הבסיסיים של טוב ורע במידה הרבה יותר גדולה מאשר היום. הם יביטו עמוק בחוטים שאותם טווים הכוחות, הם יראו את מרקם העולם, שלאנושות המודרנית ייראה כמו רשת של טוב ורע. לידע על האמת הזאת תהיה חשיבות עצומה; וקיימת כבר עכשיו האפשרות לרכוש את הידע הזה על הטוב והרע.
אלה דברים משמעתיים מאוד; אך ישנם דברים נוספים שמתרחשים בעולם האסטרלי. אספר לכם משהו על דברים אלה עכשיו. האדם חייב להיות מודע לכך שבכל רגע בחייו הוא חי גם במרחב האסטרלי. כמו שניתן לראות את העובדות הפיזיות בעיניים פיזיות, כך גם במרחב האסטרלי ניתן לראות, למשל, שמשאלה העולה באדם זורמת החוצה כמו ענן. כל מחשבה שיש בה משאלה יוצאת מתוך האדם כמו כוח וזורמת אל המרחב האסטרלי. מחשבות כאלה הן כמו תצורות דמויות ברק, מחשבות אחרות הן כמו תצורות של עננים דקים. הכוח הטמון במחשבות לובש צורה של חצים או של תצורות עננים נעימות; נוצרות גם צורות כמו של קרניים או של כוכבים. הכול מקבל צורה ככל שהוא מתרחק מאיתנו. הצבעים והצורות משתנים ללא הרף. לפי הצבע והצורה, ניתן לראות בדיוק אילו מחשבות האדם שולח למרחב. אם תשלחו מחשבה מלאת זעם, היא תצא מתוככם כמו ברק באוויר אל הגוף האסטרלי של אדם אחר; ניתן לראות זאת. תלוי בעוצמת התשוקה אם המחשבה תעבור במהירות דרך המרחב האסטרלי, ותלוי באופי התשוקה באיזה צבע היא תופיע. מחשבות מלאות כעס מופיעות בצבע אדום-חום עד אדום כמו דם; מחשבות שקטות ורגועות, מתבוננות, מלאות חמלה וטוב-לב מופיעות בגוון כחול עז עד סגול. מחשבות חדות והגיוניות נראות כמו כוכבים צהובים שזורים זה בזה. התלמיד, ה-Chela, לומד לעורר באופן מודע צורות מחשבה כאלה במרחב האסטרלי, כאשר הוא לומד להכיר את חוקי העולם האסטרלי והמנטלי. הוא יודע בדיוק איך פועלות המחשבות שהוא שולח אל תוך המרחב האסטרלי. זאת ההתפתחות של התלמיד: להיות מודע יותר ויותר לעובדות אלו ולשלוח אך רק מחשבות למען טובת האנושות. זו אחת האמיתות העמוקות שאליהן מובילה התאוסופיה.
התהליכים במרחב האסטרלי הם תהליכים שתמיד מקיפים אותנו ומתרחשים בסביבתנו. הם מהווים מציאות גבוהה יותר מזו של עולמנו הפיזי. בזמן שבין המוות ללידה החדשה, האדם עובר דרך עולמות גבוהים אלה. ה-Chela יכול להיכנס לאזורים אלה במודע עוד לפני שהוא חווה מוות. התפתחות האדם בקמלוקה, כלומר מה שמצפה לאדם כשהוא חוצה את סף המוות, צריכה להיות נושא לדיון נפרד. היום רציתי להתייחס רק לדברים שאינם קשורים לפרק מיוחד זה, ולא נגעתי בעובדות הקשורות לקמלוקה ולדוואכן. במפגש הבא נקיים את ההרצאה השישית, האחרונה בסדרה הזו.
הראיתי לכם שהאדם ירד מעולמות עליונים והולך שוב לעולמות עליונים. קורים כאן הרבה דברים שהסיבות להם טמונות בעולמות עליונים. גם ההדרכה של התלמיד, ה-Chela, מתרחשת בעולם גבוה יותר. הוא יכול לקבל הדרכה בעולם הפיזי; אבל זה לא החלק החשוב ביותר בהדרכה. חשובה יותר ההדרכה הפועלת בספירות הגבוהות יותר. בספירות הגבוהות קורים לאנשים דברים שהם אינם מודעים להם בחיים הרגילים. האדם האינטלקטואלי, הרציונלי, יכול לדעת משהו על העולמות האלה רק אם לפני כן יקבל עליהם מידע. לקבל מידע כזה זו דרך להציץ לעולמות העליונים. אין זה מיותר לשמוע תחילה על העולמות העליונים האלה. המידע שאותו מקבלים חודר לרוח האדם ויתעורר לחיים בכל מקרה בחיים הבאים. מה שנזרע כיום יצמח בעתיד כפרי. זו הייתה אמירה של פאולוס, המקודש הכריסטיאני: "באלוהים אין להתל; כי מה שאדם זורע, את זה גם יקצור" [אגרת שאול אל הגלטים פרק ו' פסוק 7].
———————————————————
- Deva, הוזכר בהרצאה הקודמת. בשפת הסנסקריט משמעות השם היא "הזוהר", "הנשגב", "ישות אלוהית", "ישות שמיימית" וגם אחד השמות של אל בהינדואיזם. Deva הוא הכינוי לזכר, Devi הוא הכינוי לנקבה (ויקיפדיה). ↑
