הקארמה של שקריות
עיקרי התוכן
רודולף שטיינר
25 ההרצאות שניתנו בדורנאך, בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, לציבור הפעילים בני מגוון לאומים שעסקו בהקמת הגיתהאנום הראשון, בעת שארצותיהם נלחמו זאת בזאת לא הרחק משם. ההרצאות יצאו לאור בשני כרכים: GA 174 ,GA173.
תרגום מאנגלית לעברית: בן-ציון פורת, בעזרת עציון בקר, מוטי גולדנר, מוריס איטח ודניאל זהבי.
כרך ראשון – GA 173
13 הרצאות שניתנו בדורנאך, בין התאריכים 04 – 31 בדצמבר, 1916
מבוא לכרך הראשון המתורגם לאנגלית באתר האינטרנט האמריקאי Rudolf Steiner Archive:
http://wn.rsarchive.org/Lectures/GA173/English/RSP1988/KarUn1_index.html?rfr=elib
בעיצומן של המהומות והתהפוכות של מלחמת העולם הראשונה, מדבר שטיינר בפני המעגל הנאמן של חברי החברה האנתרופוסופית נגד ההשתוללות התעמולתית מלאת השנאה של אותה העת. מתוך התבוננותו לתוך הדחפים הרוחיים של האבולוציה האנושית, הוא מוביל את שומעיו בהדרגה להבנה של עולם חדש ומבנה חברתי חדש השרויים בחבלי לידה. הוא מסיר את המסווה מזרמי האשמות והאשמות שכנגד, של התקפות והתקפות נגד, כאשליה המכסה על המאבק הרוחי האמיתי המתחולל מעבר לאירועים החיצוניים.
בוהקות באורו הבהיר של אומץ ליבו של הדובר, להרצאות האלה יש הרבה מה ללמדנו אודות הבנה רוחית של עימותים פוליטיים עולמיים שאנו מתמודדים עמם בתקופתנו. תורגמו ע"י יוהנה קוליס, נערכו ע"י ג'ואן מ. תומפסון ועם עיצוב הכריכה ע"י בריאן גולד, אנו מציגים אותן כאן בפניכם ברשות האדיבה של Rudolf Steiner Nachlassverwaltung, Dornach, Switzerland. זכויות היוצרים 1988 של מהדורת טקסט אלקטרונית זאת הוענקו באמצעות העבודה הנפלאה של: .Steiner Publishing Co. London and The Anthroposophic Press, New York
הקארמה של שקריות
כרך ראשון – GA 173
עיקרי התוכן של 13 הרצאות שניתנו בדורנאך, בין התאריכים 4 -31 בדצמבר, 1916
הרצאה 1, 04 בדצמבר 1916 – הבסיס היסודי לעיצוב שיפוטים: חוש לעובדות. רודולף קיילן, רוזה מיירדר (Rudolf Kjellén, Rosa Mayreder). המצב הפוליטי באירופה מאז השליש האחרון של המאה התשע-עשרה. על פרוץ המלחמה בשנת 1914: העלון של ג'ייקוב רוכטי (Jakob Rüchti); גאורג ברנדס (Georg Brandes). אלכסנדר פון גלייכן-רוסוורם (Alexander von Gleichen-Russwurm) על כבוד האדם.
הרצאה 2, 09 דצמבר 1916 – חוסר-תשומת לב ותשומת לב. תפקידן של האחוות הסודיות. אלכסנדר השלישי (Alexander III) מרוסיה. ה.פ. בלבצקי (H. P. Blavatsky). מוריץ בנדיקט (Moriz Benedikt). העם הבריטי והעמים הסלאביים. הצוואה כביכול של פטר הגדול. הקבלות בין בריטניה ורומא העתיקה. פאן-סלאביזם. נפילתה הצפויה של אוסטריה.
הרצאה 3, 10 בדצמבר 1916 – האירועים הנוכחיים ועולם הרוח. הנובלה הימלפאהרט (Himmelfahrt) מאת הרמן באהר (Hermann Bahr). ארכידוכס פראנץ פרדיננד (Franz Ferdinand). החיסול בסראייבו. ארכידוכס רודולף (Rudolf). "ההגנה הלאומית" הסרבית (Narodna Odbrana). סתירות בחיים אמיתיים. הבגידה על-ידי יהודה איש קריות כתנאי מוקדם לאירוע גולגלתא.
הרצאה 4, 11 בדצמבר 1916 – "ההגנה הלאומית" הסרבית. מיכאל אוברנוביץ' (Michael Obrenovich). השפעה רוסית בסרביה. "האחווה של עשר". רצח כנשק פוליטי. יריבות בין משפחות אוברנוביץ' לקאראגאורגביץ' (Karageorgevich). דראגה מאסין (Draga Masin). אימפריאליזם אנגלי וצרפתי. פרוץ המלחמה.
הרצאה 5, 16 בדצמבר 1916 – שאלת ההכרחיות באירועי העולם. ברוקס אדמס (Brooks Adams) על התפתחות האומות. האוטופיה של תומס מור (Thomas More). קארל הגדול, דאנטה, ונציה, קונטרה-רפורמציה. איחוד איטליה ויחסיה עם מרכז אירופה וצרפת. הברית המשולשת. סיפוח בוסניה על-די אוסטריה, החיסול בסראייבו. שנת 1888 ושנת 1914.
הרצאה 6, 17 דצמבר 1916 – טבעה של התקופה הפוסט-אטלנטית החמישית. אוטופיה ותומס מור. המסתורין של אבולוציה. ידע התפתחות האומות של האחוות המערביות. שקיעת המרכיב הלטיני ועליונות העולם דובר-האנגלית כתת-גזע החמישי. השפה הגרמנית וחוק גרים (Grimm) של מעתק ההגאים (sound shifts).
הרצאה 7, 18 בדצמבר 1918 – סלידה מגרמניה. מרכז אירופה כמאגר של אומות וזירת מלחמה, במיוחד במשך מלחמת שלושים השנים. חלופות "הגרמני הגדול" ו"הגרמני הקטן"; ייסוד הרייך בשנת 1871. סר אדוארד גריי, ג'ארוס, דלאקז, קלמנסו (Sir Edward Grey, Jaurès, Delcassé, Clemenceau). הבריתות האירופאיות. פרוץ המלחמה. מילה ומחשבה בשפות הצרפתית, אנגלית, גרמנית ורוסית. משימת האומה הגרמנית. ויברציות אתריות ומכונות. הכוחות הרוחיים לעתיד באומות שונות: הכוחות הנוצרים בהוויה ונמוגים, השבחת הגזע, רפואה המבוססת על ידע רוחי. לורד אקטון, מיכאל פאראדיי (Lord Acton, Michael Faraday).
הרצאה 8, 21 בדצמבר 1916 – חג המולד בזמן של גורל טראגי. ישוע וכריסטוס. מושג כריסטוס של גנוסיס ועקרונות האמונה הדוגמטיים. אובדן מושג כריסטוס בדרום נובע מעקירתו ומותו של גנוסיס. עובדי האלילים המתנצרים החדשים בצפון כשלו תחילה בהבנת ישוע. המיסטריות הצפוניות של האינגבונים (Ingaevones). וניר ואסיר (Vanir & Aesir). פולחן הרטה או נטרוס (Hertha, Nerthus). שיר מילות הקסם האנגלו-סקסוני. “ההתגלות מלמעלה ושלום על האדמה". השתקת כמיהת המין האנושי לשלום.
הרצאה 9, 24 בדצמבר 1916 – חג המולד בעת מלחמה. גנוסיס. חוכמת המיסטריות של האינגבונים. באלדור, לוקי והודר (Baldur, Loki, Hödr). מסתורין חג המולד והפסחא. הפעלת השפעה על ציבור באמצעות שימוש לרעה בכוחות קדמונים. הכרה "הזויה". כולה די ריינצי וד'אנוציו (Cola di Rienzi & d'Annunzio), חג השבועות הנוצרי שנת 1347 ושנת 1915.
הרצאה 10, 25 בדצמבר 1916 – בריחה מהאמת. הקשר החי בין מילה לממשות. כריסטוס וישוע. השנה כסקרמנט. צירוף אידיאת-כריסטוס ורגש-ישוע. חשיבותן של קבוצות הכוכבים לקשרים בין אדמה וקוסמוס. המלאך האישי נחשב כעת בטעות כ'אלוהים'. סיפורו של גרהרד (Gerhard) הטוב.
הרצאה 11, 26 בדצמבר 1916 – ידע רוחי בהיסטוריה האחרונה. ספיריטואליזם כניסיון להוכיח את קיומו של עולם רוחי. יעודה של ה.פ.בלבצקי. כריסטוס והישות האנושית האינדיבידואלית. גרהרד הטוב בקשר להתפתחות המסחר. הרפורמציה, מלחמת שלושים השנים. פרדריק (Frederick), רוזן פאלאטין (Elector Palatine), חתנו של ג'יימס הראשון (James I) מאנגליה. מלחמת שבע השנים והקרב על הודו ואמריקה. ארנסט אוגוסט (Ernst August) מהנובר. על פרוץ המלחמה: רקוניג'י ((Racconigi) 1909, ארנסטו נתן (Ernesto Nathan). ביסמארק ואוסדום (Usedom). אוסטריה ואיטליה. פרזוליני (Prezzolini) על איטליה המודרנית והרווחים של מלחמה. השתקת רעיון השלום.
הרצאה 12, 30 בדצמבר 1916 – אלו אינן תצפיות פוליטיות ואין העדפת צד מסוים. הכוונה היא ידע בלבד. על פרוץ המלחמה. הפרת הניטרליות הבלגית. פעולותיהן של מדינות אינן יכולות להישפט מוסרית. אנגליה והודו, אנגליה וסין. מלחמת האופיום.
הרצאה 13, 31 בדצמבר 1916 – רעלים בספירה החברתית. אין שיפוט מוסרי של הכרחיות היסטורית. השיפוטים של ההיסטוריה משתנים עם הזמן. כיצד יכול להיות מובן הגידול הנראה באוכלוסיית העולם ביחס להתגשמות מחדש? הרקע הרוחי והתוצאות של מלחמת האופיום. ה"התמרה לסין" של אירופה. ה"סרטן החברתי". התופעות וחשיבותם של רעלים. הנושא את האגו: רעלים מותמרים של הירח הקדום. הכרה צומחת באמצעות כוחות הניוון. כוחות הריפוי של רעלים: כוחות לוציפריים מאוזנים על-ידי כוחות אהרימניים. מיתוס באלדור (Baldur) כביטוי של אופן פעולת רעלים. ג.ס. פולרטון (G. S. Fullerton) על גרמניה.
————————————————————————————–
- The Mission of Folk-Souls, Rudolf Steiner, GA 121 – המשימה של נפשות-הלאום האינדיבידואליות. ↑
- The Renewal of the Social Organism, By Rudolf Steiner, GA 24 http://wn.rsarchive.org/Books/GA024/English/AP1985/GA024_index.html יצא בעברית בשם: עיקרי הבעיה החברתית ופתרונה – ראו כאן↑
- From Symptom to Reality in Modern History, By Rudolf Steiner, GA 185 http://wn.rsarchive.org/Lectures/GA185/English/RSP1976/SymRea_index.html ↑